top of page

#mINDMIESJES

Wat zijn Mind Miesjes?

Mind Miesjes zijn ontstaan als een therapeutische bezigheid voor mij. Ik wilde elke dag creatief bezig zijn en om dit makkelijker te maken ben ik begonnen elke dag hetzelfde portretje te maken. Om mijn gedachten rustig te krijgen en niet te veel tijd kwijt te zijn aan het bedenken wat ik zou moeten tekenen. Omdat Mind Miesjes mij helpen met mijn eigen mentale gezondheid (ik heb een angsstoornis en vanwege hooggevoeligheid kan ik snel overprikkeld raken) hoop ik dat, met het delen van de portretjes, het gesprek over mentale gezondheid ook bij anderen snel op gang geholpen wordt. Erg veel mensen hebben moeite met het praten over angsten, gevoelens, gedachten terwijl juist erover praten zoveel begrip en hulp kan opleveren.

Hoe wordt een Mind Miesje geboren?

Ik teken de portretjes eigenlijk vrijwel elke keer op dezelfde manier, maar wat er uit haar hoofd komt zetten doe ik volledig op het gevoel van die dag. Vandaar de keuze voor inkt. Inkt gaat vaak zijn eigen weg en staat voor mij dan ook gelijk aan mijn gedachten, die elke dag oncontroleerbaar hun eigen vormen aannemen. Tijdens het tekenen stel ik mezelf de vraag of dit reflecteert hoe ik mij voel die dag. Het stellen van die vraag elke dag zorgt er voor dat ik de rest van de dag zoveel mogelijk bij mij zelf kan blijven.

Vanwaar de naam Mind Miesjes?

Mijn oma was manisch depressief in een tijd dat daar nog niet zoveel over bekend was. Het betekende het einde van haar leven en een hele hoop verdriet en onbegrip van iedereen die achterbleef. Het is ook heel erg moeilijk om je te kunnen verplaatsen in een ziekte die zich af speelt bij iemand in het hoofd. Iets wat zo onzichtbaar is. En het proberen uit te leggen voelt misschien als een haast onmogelijke taak. Toch had het misschien veel leed kunnen wegnemen als er meer over gesproken was en er meer kennis was gedeeld rondom de ziekte van mijn oma.

Ik heb mijn oma nooit persoonlijk mogen ontmoeten, maar ik heb mij altijd verbonden met haar gevoeld en ik wil graag haar naam aan dit project verbinden. Misschien is haar dood dan niet helemaal voor niks geweest en kan het anderen door een heel moeilijke tijd heen helpen.

Mijn oma heette Maria, maar iedereen noemde haar Mies.

Wat kun jij doen om meer begrip rondom mentale gezondheid te creëren?

Sinds 2021 zijn de Mind Miesjes uitgegroeid tot een beeldmerk voor het bespreekbaar maken van mentale gezondheid en kun je meehelpen met het verspreiden van mijn missie door het gebruiken van de #MindMiesjes in op je social media of misschien kun je mij helpen door de Mind Miesjes en hun verhaal te verspreiden op elke mogelijke manier.

 

Koop iets van mijn producten uit de webshop en geef ze cadeau, stuur een kaartje met een Mind Miesje, deel mijn posts via instagram met mensen waarvan je denkt dat ze er iets aan hebben, praat erover met mensen die je kent. Alvast super bedankt!

Share your feelings #MindMiesjes
bottom of page