top of page

Leren over communiceren met humor en spel

Sanne-Marie Kohlmann

Bijgewerkt op: 4 nov 2024

Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van een kaartspel. Het spel is als vanzelf ontstaan vanuit een behoefte om mensen uit te leggen hoe ik tegen communiceren aan kijk en waar ik zelf soms tegen aan loop bij mensen.


Omdat ik zelf in mijn leven veel te maken heb gehad met problemen rondom mijn mentale gezondheid (ik worstelde bijvoorbeeld met een gegeneraliseerde angststoornis) ben ik veel problemen tegengekomen op het gebied van communiceren met elkaar als het leven even niet zo lekker gaat. Het lijkt steeds moeilijker te zijn voor mensen om echt te luisteren en soms de juiste vragen te stellen voordat ze met een oplossing komen. En dat kan zorgen voor vervreemding en eenzaamheid. Ik heb bijvoorbeeld veel en vaak het gevoel gehad door niemand echt begrepen te worden.


Soms is wat je denkt te zien aan iemands gedrag helemaal niet wat eraan ten grondslag ligt. Iemand die huilt hoeft niet per se verdrietig te zijn, je kunt ook huilen van boosheid of schaamte. Daar kun je alleen achter komen door de juiste manier van communiceren.


We willen anderen wel helpen, maar nemen niet altijd de tijd om eerst achter de werkelijke reden van het gedrag te komen. Echt luisteren en vragen stellen kun je oefenen.


Zoals gezegd ontstond er een spel in mijn hoofd toen ik probeerde uit te leggen wat ik precies doe als ik bijvoorbeeld met mijn hoogbegaafde zoon praat. Zelden kun je gelijk achterhalen waarom hij ergens nou zo gefrustreerd over is of waarom hij weigert om iets te doen wat in eerste instantie toch een simpele opdracht lijkt. Dat heeft aandacht, geduld en luistervaardigheden nodig. En een dosis empathie, dat ook. Maar dat is wellicht niet iedereen aan te leren.





Een beertje in kleermakerszit met een warme kruik en vlindertjes
Schets van een communicatiekaart "de Meelevende Vreemdeling"



OVER HET SPEL


Ik wilde kaartspel maken om te helpen met communiceren, maar niet op een belerende manier. Het is een spel. Een spel met humor. En wie er lering uit trekt, die haalt die les er wel uit, maar sommigen zullen het ook gewoon spelen om te willen winnen of als simpel tijdverdrijf. Het kan mooie gesprekken op gang brengen, maar het hoeft niet.


De hoofdpersoon heet Brick en is een poppetje met een hoofd van baksteen. Het kaartspel gaat over muurtjes die we om ons heen bouwen als we het moeilijk vinden om ergens over te praten.

huilend kleurrijk mannetje met een bakstenen hoofdje liggend op de grond

De speler die Brick vertegenwoordigt in het spel, heeft een situatie meegemaakt en kiest een gedragskaart zoals huilen, schreeuwen, afzonderen, zuchten of heel veel praten. De rest van de spelers gaat proberen om er achter te komen wat de situatie is die zich heeft voorgedaan. Maar Brick heeft geen zin om te praten en heeft een muurtje gebouwd. Alleen met de juiste communicatie kunnen de helpende spelers het muurtje van Brick afbreken en de ware situatie achterhalen. Als ze dat lukt, hebben ze gewonnen.



EERSTE STORYBOARD VAN VIDEO MET UITLEG VAN DE SPELREGELS:





Bij het kaartspel zal een klein boekje zitten met een korte uitleg van de spelregels, maar er zal ook een QR code op te vinden zijn die zal leiden naar een animatie met uitleg. Deze animatie zal ook te gebruiken zijn voor promotie en marketing.


Sanne-Marie legt prototype van het kaartspel voor zich op tafel

HOE VER BEN IK MET HET ONTWIKKELEN?


Na heel veel spelen met blanco whiteboard kaarten werd ik steeds enthousiaster: dit spel werkt écht! Het is uitdagend voor iedereen, maar goed te begrijpen voor jong en oud. Er zit samenwerking in maar ook competitie.


De scenario kaarten vormen samen een hele hoop verschillende scenario’s die zich voor kunnen doen en de illustraties laten genoeg ruimte over om zelf een verrassend verhaal bij te bedenken.


Kaarten als “de dodelijke wind” en “de oogverblindende ex” werken op de lachspieren van jong en oud.


Alle illustraties zijn door mijzelf gemaakt en ik vind het belangrijk dat alles geïllustreerd wordt. Dat betekent dat aan het kaartspel te zien is dat het handwerk is geweest, liefde en doorzettingsvermogen die dit spel tot stand hebben kunnen brengen.

prototype van kaarten gezien van over de schouder van Sanne-Marie

Inmiddels heb ik 43 illustraties af en ben ik samen met de vormgever de kaarten van een design aan het voorzien.

Hierna volgt nog het ontwerpen van het doosje, de handleiding en de speciale tokens.


En dan zullen we alles nog eens zorgvuldig na moeten lopen voordat het, voor een eerste versie, naar de drukker kan.


Voor die eerste druk zal ik nog geld bij elkaar moeten verdienen. De kosten zijn nog niet

helemaal duidelijk voor nu.







HOE KAN JIJ HELPEN?


Na de eerste druk zal het spel zoveel mogelijk getest moeten worden. Dus spelen, spelen, spelen!


Lijkt het je leuk om testpersoon te zijn van dit vernieuwende, leerzame, maar grappige spel? Stuur me dan nu een bericht via het contactformulier en ik zorg dat je een eerste versie van het spel uit kunt proberen met al je vrienden en familie!




 
 
 

Comentarios


CONTACT

info@gumbubble.nl


+316 52 66 21 04

Gumbubble is gevestigd in Groningen
Rembrandt van Rijnstraat 326, 9718PW

kvk: 77599698

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
bottom of page